Bursadaki Tarihi Hanlar ve Çarşılar - Bursa'da Nerede

Bursa şehirinin tarihiyle bu kadar  ünlü olması şüphesiz Osmanlı Devletine başkentlik  etmiş olmasından geliyor. Osman Bey Bursa'yı 1307 yılında kuşatmaya başlatmıştır.Kuşatmadan 19 yıl sonra oğlu Orhan Bey ise Bursa'yı fet etmiştir. 1335 yılında Bursa şehri Osmanlı Devletinin başkenti ilan edilmiştir.Başkent ilan ediltikten sonra ,  şehir yerleşiminin düzenli olması ve  ticaretin artması için bir çok imar çalışması yapılmıştır.Bu çalışmalarda öncelik Bursadaki han ve çarşılara verilmiştir.Sonrasında ise cami, hamam, imarethane, darüşşifa, medrese gibi devlet  yerlerine ağırlık verilmiş ve Osmanlı Devletinin başkenti Bursa şekillenmeye başlanmıştır.

Eski zamanlarda insanaların  alışveriş  için kullandığı  tek yer olan  tarihi han ve çarşılar , günümüzde büyük alışveriş merkezleri ve mağzaların artmasıyla eski popülerliğini yetirsede  bugün Bursadaki  tarihi han ve çarşılar, tarihi yapıları  ve ürün çeşitliliğiyle insanların hala uğramaktan vazgeçmedikleri ve ticaretin kalbinin attığı cazibe noktalarının başında gelmektedir.Aslına uygun bir şekilde ,tarihi yapıya zarar verilmeden yapılan restorasyon çalışmalarıyla  modern bir görünüme kavuşan Bursanın  tarihi han ve çarşıları , Bursanın gezilecek önemli yerleri arasındadır.

BURSADAKİ TARİHİ HANLAR


 

Balibey Han


500 yıllık tarihi geçmişi olan Balibey Han adını aldığı Bali  Bey tarafından  Fatih Sultan Mehmet Han zamanında yaptırılmıştır.Bursa  Belediyesinin restorasyon çalışmalarından sonra  2009 yılında tesise dönüştürülen Tarihi Han Burfaş Balibey Han Sosyal Tesisi olarak geçmektedir.Tophaneye çıkarken , Timurtaşpaşa türbesinin yanında bulunan Balibey Han günümüzde  içerisinde bulundurduğu restaurantı ,cafeleriyle  , süs eşyaları  takı malzemeleri ve  el sanatları yapan   dükkanlarıyla  hizmet vermektedir.

 Emir Han


Osmanlı hanlarının  ilk örneklerinden sayılan Emir Han Ulucaminin alt tarafında bulunmaktadır.Bursanın ilk Bedestenidir. 14.yüzyılın başlarında Osmanlı devletinin hükümdarlarından Orhan Gazi tarafından yapılmıştır.Yapıldığı  ilk zamanlarda Bezazistan  sonraları Bezzaziye Hanı ve şu anda  günüzmüzde ise Emir Han ismini almıştır.

Tüm hanlarda olduğu gibi Emir Han da günümüzde ticaret merkezi için kulanılmaktadır. İçerisinde  yer alan Kuyumcu ve Tekstil üzerine çalışan firmaları barındırmaktadır.

Emir Handaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Eski İpek Han


Çelebi Sultan Mehmet tarafından Yeşil Külliyesine  destek sağlaması amacı ile yaptırılan  Eski İpek Han Bursanın önemli yerleri ve en büyük hanları arasında yer almakatadır .Zamanında faytoncular ve  otomovit çalışanlarının toplandığı yer  haline geldiği için Arabacılar Hanı olarakda halk arsında anılmıştır.İpek ticaretinin burada yaygınlaşmasıyla İpek Han ismini kazanmıştır. Şu an Han'da  yer alan firmaların geneli  ev tekstili üzerine faliyet göstermektedir.

Eski İpek Handaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Fidan Han


Bursanın en güzel hanlarından biri olan  Fidan Han Bursanın en büyük Hanı olarak kabul edilmektedir. 1465 yılında Osmanlı Devletinin Sultanı  Fatih Sultan Mehmed’in sadrazamı Mahmut Paşa tarafından yaptırılmıştır. 105 tane dükkanın bulunduğu Fidan Han'da genelde kafeler ve  Tekstil firmalarıyer almaktadır.

Galle Han


Mimar Sinanın çıraklık eserlerinden biri olan Galle Han Kanuni Sultan Süleyman döneminde onun sadrazamı olan  Semiz Ali Paşa tarafından yapılmıştır.Galle Han; buğday arpa gibi ürünlerin satışı için yapılmış bu yüzden halk arasında Tahıl Han olarak anılmıştır.Bursanın merkezi yerlerinden Cumhuriyet Caddesinde  yer alamktadır.

Geyve Han


Çelebi Mehmet’e (I.Mehmet) armağan edilmek amacıyla Hacı İvaz Paşa tarafından yapılan Han günümü<e kadar  Payigâh, Lonca ve Ütücüler Hanı  isimleri şeklinde anılmıştır.Günümüzde  tekstil ürünlerinin toptan ve parekende olarak satışının gerçekleştiği firmalar yer almaktadır.

Geyve Handaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kapan Han


Ulu Camii'nin batı tarafında yer alan Kapan Han Atatürk Caddesi üzerinde yer almaktadır.Kapan Han Osmanlı Devletinin padişahlarından 1.Murad tarafından yapılmıştır.Günümüzde tekstil ürünlerinin alım-satımı ve dikim atölyeleri ile ilgili faliyetler gerçekleşmektedir.

Koza Han


Bursa’nın göbeği Heykel’de Ulu Cami arasında bulunup 1491 yılında II. Beyazid tarafından inşa ettirilmiştir. Eski zamanlarda ipek böceği kozalarının satıldığı KOZAHAN daha sonrasında kozalardan elde edilen ipek kumaşların satılmasıyla KOZAHAN tekstil alanında önemli bir konuma gelmiştir..Bursa ekonomisinde ipekçilik ticaretinde önemli bir yere sahiptir.Kozahanın ortasında küçük mescidin tam altında şadırvan mevcuttur. Ayrıca burada insanların gelip oturup birşeyler  yediği ,içtiği  kafeteryalar bulunmaktadır.

Koza Handaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Kubbeli Han


Adında her ne kadar Han ibaresi geçsede hal olarak yapılmış ve hal olarak faliyetini sürdürmektedir.Üretimi ve satışını gerçekleştirdiği peynirleriyle ünlenmiştir.Bursanın ünlü lezzeti İskender Kebabının terayağı buradan temin edilmektedir.25 adet dükkanın bulunduğu Kubbeli Handaki firmalar genelde süt ürünleri ve bakliyat üzerine faliyet göstermektedir.

Kütahya Han


2. Murat döneminde Yıldırım Beyazit'in damadı Emir Bey tarafından yaptırılan tarihi han Bursa Merkez Hanlar bölgesinin içerisinde yer almaktadır.Günümüzde kaldığı kısım  çukur olduğu için halk arasında Çukurhan olarak anılmaktadır.Son yıllara kadar ayakkkabıcı  ve depo olarak kullanılan Han Bursa Büyük Şehir Belediyesinin restorasyon çalışmalarıyla düzenlenip koruma altına alınmış ve Unesco'nun Dünya Kültür Mirası listesine aday olmuştur.

Tuz Han


1491 tarihinde Timurtaş Paşanın oğlu Umur Bey tarafından  yaptırılan han diğer han ve çarşılara göre daha  küçüktür.Ozamanki yapılış amacı hemen yanında yer alan TuzPazarı Camii'ne gelir getirmesi içindi.Bugün ise tekstil üretim ve satımının yanında el sanatlarıyla ilgili esnafların yer aldığı bir Çarşı haline gelmiştir.

Tuz Handaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Edesen Han


Eskiden han  olan ve  şu anda alışveriş için kullanılan han içerisinde ayakakbıcı , kuyumcular ve  çeyiz firmalarınu bulundurmaktadır.Bursada halkın yaygın olarak kullandığı yerlerden biridir.

Edesen Handaki  tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz

BURSADAKİ TARİHİ ÇARŞILAR


 

Eski Aynalı Çarşı


Eski Aynalı Çarşı öncesinde hamam olarak Osmanlı hükümdarlarından Orhan Bey tarafından 1399 yılında yaptırılmıştır.O zamanlarda yapılmasının asıl amacı Manastır Medresesine gelir sağlanmasıydı. Yıllar içerisinde zarar gören hamam yapılan onarımlar sonucunda çarşıya çevirilmiştir.Burdakaki Eski Aynalı Çarşıda şu anda turistlik  ürünler ve hediyelik  eşyalar satımaktadır.

Eski Bakırcılar Kapalı Çarşı


Osmanlı dönemindeki bakırcı ve demircilerin  buradaki bakır üretimi  ve satışıyla  bugünkü adını alan  Eski Bakırcılar Kapalı Çarşısı 1620 yılında kurulmuştur.Günümzde ise geneli tekstil  alışverişinin yapıldığı firmalara ev sahipliği yapmaktadır.

Eski Bakıcılar Kapalı Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz

Gümüşçüler Çarşısı


Bugün Kuyumcu hamamı olarak bilinen bu şekilde de anılan Gümüşçüler Çarşısı hamam nitleiği kaybetmiş olasda aktif bir şekilde çarşı olarak faliyet göstermektedir.Çarşı içerisinden yer alan geneli gümüşçüler gümüş eşyalar, hediyleik eşyalar alanında hizmet vermektedir.

İnegöl Çarşısı


0 ve 2. el Bilgisayar - laptop alım satımı  , Playstation ,Yazıcı(Printer) , bilgisayar donanım parçaları ve akınıza gelebilecek tüm elektronik ürünlerin ihtiyacını  uygun bir şekilde temin edebileceğiniz  İnegöl Çarşısı ,Sönmez İş Sarayı’nın hemen yan tarafında yer almaktadır.

İnegöl Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Irgandı Köprüsü Çarşısı


Irgandı Köprüsü 1442 yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından yaptırılmıuştır. Kurtuluş Savaşında Yunan ordusu tarafından bombalanan Irgandı Köprüsü 2004 yılında belediye taraından tasarlanıp kullanıma açılmıştır. Dünyada sadece benzerlik olarak 3 köprü daha bulunan Köprü Bursa’nın Osmangazi ilçesinde bulunan Setbaşı köprüsünden ovaya doğru inildiğinde karşılaşılan ilk köprüdür.,IRGANDI KÖPRÜSÜ‘ndeki zanaatkarlar    birbirinden kaliteli, ve kendilerinin ürettiği  ürünlerle insanlara hizmet vermektedir.

İvaz Paşa Çarşısı


Cumhuriyet caddesinin güneyinde yer alan İvaz Paşa Çarşısı adını aldığı İvaz Paşa tarafından yapılmıştır. Günümüzde 24 tane dükkanın yer aldığı İvaz Paşa Çarşısında Mobilya ve aksesuar üzerine satış yapan firmalar bulunmaktadır.

BURSA Kapalı Çarşı


Osmanlı Devleti  Bursayı fethedince  Bursa’yı şekillnedirmek amacıyla  han ve hamamların yapılması için çalışmalar yürüttü. Bu yapılan çalışmalar  Kapalı Çarşının doğuşunu gerçekleştirmiştir.Kapalı Çarşı Osmanlı döneminde alışveriş ve ticaretin kalbinin attığı noktaydı.Bu durum  bugünde  aynı şekilde devam etmekte ve Bursanın en önemli ziyaret ve ticaret noktalarından biridir. Hem ziyaret hem ticaret sözününü gerçekleştirebileceğiniz yerdir diyebiliriz. Şüphesiz bu ziyaretçi kaynağının büyük kısmı Ulu Cami'ye aittir çünkü bu yapıtlar birbirlerine çok yakın iki önemli yerdir.

Bursa Kapalı Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Tuz Pazarı Çarşı


Zamanında burada sadece tuz satıldığı için bu adı almıştır ve halen bu isimle anılsada önceleri Suk-ul Milih olarakda anılmıştır.Tabi burada satılan tuzlar heryerde bulunamayan değerli tuzlardı.Günümüzde taze meyve sebze satışının yanında  balık , süt ürünleri ,bakliyat ve çerez dükkanları yer almaktadır.Tuz Pazarı Çarşısı oplamda 156 tane dükkana ev sahipliği yapmaktadır.

Tuz Pazarı Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Ulu Çarşı


Bursanın havlularıyla ünlenmesini sağlayan yer  , geneli havlucuların bulunduğu Ulu Çarşıdır.Türkiyenin en iyi havlularını üretildiği ve satıldığı yer olan Ulu Çarşı ,Ulu Camii'nin hemen yanında yer aldığı için de  turistlerin yoğun ilgisini çekmektedir.120 tane dükkana ev sahipliği yapan Ulu Çarşı  Havlucular Çarşısı olarakda anılmaktadır.Havlucularla birlikte saat , gözlük ve hac malzemeleri satan dükkanlarda burada yer  almaktadır.

Ulu Çarşıdaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Uzun Çarşı


1650'li yıllarda Evliya Çelebi   burada  9000 dükkan olduğunu belirtmiştir. Geneli tekstil ve giyim firmaları  üzerine  olan Uzun  Çarşı  Bursa halkının ve  dışarıdan gelen ziyaretçilerin mutlaka uğradığı ve alışveriş  yaptığı yerlerin başında gelmektedir.

Uzun  Çarşıdaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bat Pazarı Çarşısı


Halk arasında bit pazarı olarak geçen Bat Pazarının ilk adı Bayat Pazarıdır.  Bu bölge Bursanın ikinci Tahtakalesi olarak tanınmıştır. Yıllar içerisinde yangınlardan çok zarar görmüş olan Bat Pazarı günümüzde kullanılmış veya eski eşyaların satıldığı bir çarşı haline gelmiştir.. Bat pazarında ikinci el eşya alım satımı yapılmaktadır. Ucuz eşyaları  bulabilmek için gitmenizi önereceğimiz yerler arasındadır.

Kuyumcular Çarşısı


Yıldırım Beyazit tarafından yaptırılan Kuyumcular Çarşısı Osmanlı Devletinde paraların , değerli eşyların ve kıymetli malların  saklandığı yer olarak kullanılmıştır.Bankaların bugün yaptığı işi ozamanlarda çarşı içerisinde yer alan bedestenler yapmaktaydı.Kuyumcular çarşısında altın alıp satabilir ,altın alabilir , dolarlarınızı tl'ye çevirebilir yada diğer para birimlerini aynı şekilde çevirebilirsiniz.

Kuyumcular Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Nalbantoğlu Çarşısı


Zamanda Bursanın İstiklal Caddesi olarak anılan Nalbantoğlu Çarşısı bugün popülerliğini yitirmiş durumda olsada Bursadak en uzun çarşı olduğu için insanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Nalbantoğlu Çarşısı, hediyelik eşyalar , gıda ve diğer mağzalarla hizmet vermektedir.

Nalbantoğlu Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Nilüfer Köylü Pazarı


Önceleri normal bir pazar iken Bursa Büyük Şehir Beledeyisenin şehir planlamasıyla yapılan restorasyonlarla bugün Nilüfer Köylü  Pazarı , Çarşının en değerli ,  en kalabalık yerleri arasına girmiştir.El emeği çeşitli çeyizlikleriyle üne kavuşan Nilüfer Köylü  Pazarı taze sebze meyve satışıylada Nilüfer'in bu alandaki ihtiyacını kaarşılamktadır.

Okçular Çarşısı


1326 yılında Osmanlının Bursayı fethinden sonra halkın  o bölgede yerleşmesyle oluşan çarşı Bursanın en eski çarşılarından kabul edilmektedir.Çarşı ilk kurulduğunda ordu için burada silah ,kılıç ve kalkan gibi savaş aletleri üretilmiş bu yüzden buranın adıda günümüze kadar Okçular Çarşısı olarak anılmıştır.18. ve 19.yüzyıllarda  ise ayakakbı üretilen çarşı günümüzde geneli konfeksiyonculardan oluşan firmalardan oluşmaktadır. Çarşı üzerinde 172 tane dükkan bulunmaktadır.

Sipahi Çarşısı


Sipahi Çarşısı 2. Murad tarafından yaptırılmıştır. Fatih Sultan Mehmet Hanın şehzadelerinden Dayı Karacabey tarafından yaptırılmıştır.Yangınlardan gördüğü zararlara orjinal hali ve büyüklüğü değişen Çarşı yapılan restorasyonlarla bugün 24 tane dükkana ev sahipliği yapmaktadır.Burdaki dükkan  ve firmaların geneli mobilya üzerine hizmet vermektedir.

Kayhan Çarşısı


Bursa büyük  şehir belediyesinin çalışmalarıyla bugünkü modern görünümüne kavuşan Kayhan Çarşısı Bursadaki çoğu yangınların çıkış noktasıydı çünkü burada bir çok demirci ve bıçakçı  yer almaktaydı.Günümüzde buradaki Pideli Köftecileriyle ünlü olan Çarşı  ayrıca kuruyemişçi ,ekmek fırını ,lokanta ,börekçi ,kasap ,helvacı,balıkçı,bakkal,demirci ,bıçakçı,tenekeci ,kömürcü ,kavhane,hırdavatçı ve konfeksiyoncu dükkan ve firmalara da ev sahipliği yapmaktadır.Kayhan Çarşısında yer alan tüm firmaların genel bilgilerine ,konumlarına ve iletişim bilgilerine buradan ulaşabilrisiniz.

Kayhan Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Bedesten Çarşısı


Yıldırım Beyazitin yaptırdığı Bedesten  Çarşısı  Bursa Çarşısı'nın merkez konumunda bulunur ve diğer  tüm  çarşılar Besten Çarşısının etrafında toplanmıştır. Bursa'nın önemli ticaret merkezleri arasında yer almaktadır.Burası halk arasında Kuyumçular Çarşısı olarak geçiyor ve çarşı içerisinde kuyumcular yer almaktadır. Bursa  halkının düğün öncesi hazırlıklarında altın ,gümüş ve diğer zinet eşyaları için uğradığı ilk yerdir diyebiliriz.

Bedesten Çarşısıdaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz

Çancılar Çarşısı


Çançılar Çarşısı adını   hayvanlar için satılan çanların burada üretilmeye başlanmasıyla almıştır.Burada  şu anda hayvan çanlarının yanında tahta eşyalar satılmakta ve  Çancılar Çarşısı  bugün sattığı bu  tahta eşyalarla  tanınmakta olup yerli yabancı insanların dikkatini çekmektedir.

Çiçekçiler Çarşısı


Bursadaki en kaliteli taze , saksı ve yapma çiçeklerin  blunduğu  ve  bu alanda Dünyada dereceleri olan en iyi çiçeklerin bulunduğu Çiçekler  Çarşısı   10 tane  firmayı bünyesinde bulundurmaktadır.

Demirciler Çarşısı


Demirciler Çarşısı Bursada yıllardır demir dövülen , demir kızdırıp, demir  dövüp, demir keskinletip demirin şekillendiği , çekiç sesinin eksik olmadığı  yerdir .Burdaki demirciler "Alemde en sağlam, keskin bıçağı, kılına yapıyoruz. Zaferlerde bizim dövdüğümüz kılınçların, kargıların büyük ehemmiyeti ve payı var."diyip yaptıkları işi ne kadar iyi yaptıklarını dile getiriyorlar.İkinci el ve 0  demir ürünlerin alışverişini buraya giderek yapabilirsiniz.

Düğün Çarşısı


Bursadaki  düğün hazırlıları için gidilebilcek,  farklı çeşit ve en kaliteli ürünlerin bulunduğu  , Bursadaki en şık gelinlik modellerinin yer aldğı yerdir. Çarşı içierisinde   yer alan geneli gelinlik  üzerine kurulu düğün için hazırlık  yapabileceğiniz düğün firmları bulunmaktadır.

Düğün  Çarşısıdaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz

Elektronikçiler Çarşısı


Bursada elektronik ürünlerin satışı için  firmaların  bulunduğu çarşı Zaferin hemen alt kısmında yer almaktadır. Bursada ikinci el  elektronik eşyaların alım ve satımını  da Elektronikçiler Çarşısı içerisinde yer alan elektronikçi firmalardan güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Elektronikçiler Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.

Eski Sahaflar Ve Gelinlikçiler Çarşısı


Hediyelik ürünler , dini kitapların yanında gelinlik ve damatlık alacakların Bursa'da uğradıları yerleriin başında gelen Eski Sahaflar ve Gelinlikçiler çarşısı Bursa Belediyesinin  Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nde başladttığı restorasyonla modern bir görünüme kavuşmuş ve ziyaretçilerine daha kaliteli hizmet vermektedir.

Eski  Sahaflar ve Gelinlikçiler Çarşısındaki tüm firmaların genel bilgilerine , konumlarına ,iletişim bilgilerine ve diğer tüm bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.


Bu firmanın ürünlerine, iletişim bilgilerine kampanyalarına vb. hakkında tüm bilgilere, aşağıdaki kaynak linkinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak : Bursadaki Tarihi Hanlar ve Çarşılar
SHARE

Unknown

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image

0 yorum:

Yorum Gönder